I haven hos Claus Dalby

I denne uge var Lis­beth og jeg i haven hos Claus Dal­by. En gam­mel aftale blev endelig til noget. Min mor sagde altid, når tin­gene trak lidt ud, at så havde man noget at glæde sig til. Om jeg er helt enig i det med at vente, er jeg ikke helt sikker på. Men for­vent­nin­gens glæde blev i den grad ind­fri­et ved vores besøg.

Gæstfri havemand

Som mange andre, har jeg ful­gt haven på sidelin­jen i Claus Dal­bys bøger, blog og nu Insta­gram. Claus er meget gæst­fri (selvom det skal nævnes at haven ikke er åben for besø­gende), og vi fik en god rund­vis­ning med anek­dot­er og plante­navne. Som jeg har glemt de fleste af. Selvom jeg er tidl. gart­ner husker jeg ikke altid plante­navne når jeg ikke bruger dem. Men det er så også mere end 25 år siden jeg for alvor brugte den viden til noget. Udover at være week­end-gart­ner her­hjemme.

Claus Dal­bys have er fan­tastisk. Ekstrav­a­gant til tider med de mange hun­drede krukker. Med en over­flod af som­merblom­ster, knolde og staud­er. Alt sam­men nøje afstemt efter farve. Et fan­tastisk syn.

Den 4000 kvm store have synes ikke stor på den måde. For haven er rumopdelt og det giv­er en helt anden fornem­melse, end at se ud over en græs­plæne med et træ i midten og staud­er i hjørn­erne.

Man kan gå på opdagelse i sådan en have. Blive lidt væk. Og sid­de i et hjørne og falde i staver. Det sid­ste sæt­ter jeg selv stor pris på.

En have hvor man bare kan sid­de i et rum og blive lidt væk, for tiden og for andre, har en stor vær­di.

Frodighed

Frodighed er et af de prædikater jeg vil sætte på haven. Men alt er sat sam­men så der er en lin­je gen­nem hele haven og alle dens gange, og dens små og store rum. Opdelt af enten rette sti­er og stramt klippede hække. Eller ram­met ind af krukker og store planter. Med krukker, vas­er, spe­jl­bassin eller andet, der skaber ro i det der ellers nemt kunne blive kaos.

Et af dri­vhusene er anlagt så det fun­ger­er som en pas­sage igen­nem haven, og ikke et man skal gå ude­nom. Men det er blom­ster­rig­dom­men som står tilbage i min erindring når jeg kør­er fil­men af indtryk gen­nem hov­edet. Og så opfind­somhe­den.

Køkkenhave i krukker

Claus Dal­by er iderig og ihærdi­ge. Hele tiden på vej med nyt der skal afprøves. Køkken­have i krukker er nyeste påhit i udvikling, som giv­er håb for især små haver med lidt plads. Smukt sat sam­men med blom­ster i afstemte farv­er skal det give køkken­haven en ny stil.

Djævlen ligger i detaljen

En af de mange detal­jer i haven, er måden taks-hækkene er klip­pet. Med en lille bue som over­gang mellem to niveauer. Det afspe­jler havelågernes form, eller rundingerne på nogle af havens vas­er.

I gang hele tiden

Måske det kan synes som om det er gart­nerne, der laver en stor del af arbe­jdet i haven. For haven er så omfangsrig at en mand slet ikke vil kunne passe det alene. Og Claus er stort set igang i haven hele tiden, hvis han ikke rejs­er og hold­er fore­drag mm. Ofte ender han derude til sent på afte­nen.

Under­ve­js mens vi snakker og kig­ger, er der stort set ikke et øje­b­lik hvor han ikke lige skal rette en stæn­gel på en plante, der er knækket i blæsten, eller fjerne et vis­sent blad. Pas­sio­nen for havear­be­jdet er tydelig. Lige­som glæ­den ved arbe­jdet og få jord under neg­lene, er det at dele den og udvek­sle erfaringer en stor del af fornø­jelsen.

Kaf­fen blev udskudt et par gange. Der var lige en krukke der skulle fly­ttes eller en vase der skulle fyldes op. Men kaf­fen fik vi. Sam­men med en hyggelig snak om haver og alt muligt andet.

Tusind tak for at åbne havelå­gen for os.

Herun­der er der video fra haven.

Under videoen find­er du link til Claus Dal­bys hjemme­side m.v. og et stort billedgal­leri.

Claus Dal­bys hjemme­side

Insta­gram @clausdalby

 

Følg med på sociale medi­er

5 kommentarer til “I haven hos Claus Dalby”

 1. Det er en VIDUNDERLIG have, så utrolig lækker og tæt, et par­adis-over­flødighed­shorn!
  Jeg var så heldig at vin­de en haveo­plevelse i CDs have for nogle år siden, glem­mer det ALDRIG, det var mit første havebesøg næst efter Haven i Hune <3 !
  Det er så utroligt SMUKKE billed­er du har taget, både i video og blog­gal­leri­et, tusind tak for rund­vis­ning og kig!
  Hilsner Anette

  1. Abso­lut. Godt du har haft mulighed for at se den. Der find­es ikke mange af den stan­dard. Så det er heldigt det er her i dk. 🙂 Og tak for ros. Dejligt at høre.

  1. Det er en imponerende have. Og sam­tidigt rigtigt hyggelig at opholde sig i. Var der to gange på et par dage for at fotografere og bare opleve haven.

 2. Pingback: Havebesøg og portrætfotos | Gartnerens Have

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: