Hyldeblomster og sommerhave

DSC05203-001Hylde­blom­sterne er på deres højeste lige nu og det er tiden at lave hylde­blom­st­saft. Hvis man får besøg af dat­ter og sviger­søn, og nogen får plukket blom­sterne, kogt dem etc., så er der en chance for det også bliv­er til noget. Og det skete så i week­enden.

Efter i åre­vis at have fablet om, at det kunne da være dejligt, at lave sin egen hylde­blom­st­saft, så blev det endelig til virke­lighed. Opskriften er sim­pel nok (man skal bare gøre det).

DSC05197
Clara og Aldin plukker hylde­blom­ster.

 

Opskrift (Kilde: Isabel­las)

Hyldeblomstsaft med rørsukker, citronskal og citron

Det skal du bruge:

 • 40–50 afstilkede blom­ster­skærme
 • 1 kg økol­o­gisk rør­sukker
 • 3–4 økol­o­giske cit­roner
 • Cit­ron­skal rives med en juli­en­nekniv (cit­ron­rive­jern)
 • 2 liter vand

Sådan laver du hylde­blom­st­saft med rør­sukker, cit­ron­skal og cit­ron:

 1. Kog van­det sam­men med sukker.
 2. Når det er helt opløst til­fø­jes cit­roner i skiv­er, der mases lige inden de kommes i.
 3. Så kommes cit­ron­skallerne og hylde­blom­st­skærmene i, og der røres godt rundt.
 4. Sluk for blus­set og afkøl.
 5. Når det er afkølet, sættes det på køl og skal herefter trække i tre-fire dage. Der skal røres i det et par gange dagligt.
 6. Frys ned i plas­t­flasker eller hæld på patent­flasker, der er skold­et (og evt. skyl­let i ata­mon, hvis du bruger det stads).
 7. Den færdi­ge ekstrakt blandes med 3–4 dele vand afhængig af smagsstyrke.

​Sma­gen på denne vari­ant er mere frisk, og egn­er sig i øvrigt også ganske godt som aper­i­tif med lidt hvidvin/vodka i.

DSC05232

Sommersæsonen er i fuld gang, og startede før tid

Det bety­der nok at nogle blom­ster forsvin­der lidt hur­tigere end andre, mens remon­terende ros­er får en læn­gere sæson. Staud­er som f.eks. Gera­ni­um kan med fordel klippes ned efter endt blom­string. Derved fremtvinges en ny vækst med blom­string. Anden blom­string og vækst vil være lidt svagere end første, men er klart bedre end ikke at gøre det.

DSC05208

Pæon­erne er også i gang i dette års meget frodi­ge have. Vi er i gang med tred­je sæson i haven siden den blev grund­lagt fra ingent­ing — i det her til­fælde, er ingent­ing den tidligere græs­plæne.

DSC05203

Jeg fornærmer muligvis nogle med at sige at græs er tidsspilde, for det har jo vær­di for dem, der elsker græs­plæ­nen og de udfold­elses­mu­lighed­er den giv­er. Men vi fore­trækker at luge gen­nem­snitligt (anslået) 10 min. om ugen frem for den hal­van­den time vi tidl. brugte på at slå græs. Og det græs vi har tilovers i haven, afgræss­er vores fire hyggelige får. Det fjern­er også kimen til min høfeber 😉 Win win som man siger.

Følg med på sociale medi­er

2 kommentarer til “Hyldeblomster og sommerhave”

 1. Uhm, ja hylde­blomst smager godt. Det er bare lige det med at få det lavet. Godt I fik det gjort. Vi skulle måske tage os sam­men.…
  Vi har også fraval­gt græs. Vi kan bedre lide planter, det tager, som du siger, alt for lang tid at slå græs og det er møgkedeligt. Vi har dækket al jor­den, så vi luger ikke engang. Vi kan godt lide at have en dri­ver­have 🙂

  1. 🙂 Det har også været et langt tilløb med den hylde­blomst-saft. Men det er jo nemt og hyggeligt når man endelig får det gjort. Og græs er yt 🙂 Vi luger heller ikke meget, men der er enkelte sted­er det er nød­vendigt. Der hvor bund­dække og beplant­nin­gen ikke er vok­set sam­men end­nu. Men det kom­mer.

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: