Havetip nr. 9 — vand i haven

Dagens 9´ende havetip han­dler om vand i haven. Vand i haven giv­er en masse liv, og bidrager til at dyr og insek­ter trives.

Det kan være en sø, en min­dre havedam som min, eller en krukke med vand gravet ned så dyrene kan komme til den.

Tudsernes yngletid

Nu er det tred­je år vi har havedammen, og allerede første år fly­t­tede der skrub­tudser ind. I år er det hele mere etableret og tudserne er i fuld gang med at for­mere sig. De er end­da så ivrige at to han­ner forsøgte sig med en stor hun. Meget under­hold­ende tumlen rundt som kan ses i videoen her.

Æggene befrugtes af han­nen, som rid­er med rundt på ryggen af huden der læg­ger dem i lange strenge, som per­ler på en snor.

Senere kom­mer guldsme­den og læg­ger æg i vand­kan­ten. Der kom­mer hale­tudser og en masse andet liv. Bierne kan drikke, og så har vi glæde af koikarperne, (som vi selv har anbragt).

Lige meget hvor lille et vand­hul, der etableres i haven, vil det hur­tigt skabe liv og gavne miljøet omkring.

Tudseæg lægges i lange strenge.

 

Følg med på sociale medi­er

2 kommentarer til “Havetip nr. 9 — vand i haven”

 1. Jørn Ehlert Hofman

  Hej Morten Albek
  Jeg føl­ger med stor glæde dit lille indlæg hver dag i april.Tak for det.Idag om din lille sø.Hvor stor er den ?Hvor har du plac­eret den?
  Mvh
  Jørn Ehlert Hof­man

  1. Hej Jørn. Tusind tak skal du have. Havedammen er vist ca 2 x 4,5 meter (ca). Og her er et link til et blogindlæg, hvor der står mere om tilblivelsen.
   https://gartnerens-have.dk/fra-skrot-til-flot-1-del/
   Havedammen er plac­eret i den østlige ende af haven, hvor den får sol mere end seks timer om dagen, så van­det bliv­er varmt og får lys nok. Der er mon­teret en pumpe til at rense van­det med UV-lys, så det sam­men med planterne kan tage en del af den over­sky­dende næring ud af van­det. Der er koikarp­er i bassinet og de svin­er lidt. Åkan­derne sørg­er for skygge og gemmest­ed til fiskene. MVH Morten

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: