Havetip nr. 6 — ekstra lavendelplanter

Laven­del, Lavan­du­la angus­ti­fo­lia, er den mest almin­delige laven­del og også den mest vel­duf­tende. Den er tilpas­set vores lidt kølige kli­ma og gror rigtigt fint her bare den står i fuld sol og vel­drænet jord.

Laven­del er også en rel­a­tiv nem plante at for­mere. Hvis bare jor­den er sandet og let dræ­nende. Lavendler bry­der sig over­hovedet ikke om for meget vand. I en vel­drænet jord­type som vores burde det være en leg. Men et halvt års regn har øde­lagt væk­st­betingelserne.

Så der skal nok købes lidt nye planter, efter at vi fly­t­tede laven­del fra et andet sted i haven, har lidt en del hen over vin­teren. Med en varm tør som­mer skal de nok komme sig. Indtil da må de gam­le planter klippes lidt tilbage, og så sky­der de fint igen selvom de er sat noget tilbage i væk­sten.

Lavendler kan sagtens finde på at frøså sig i en let og gruset jord, og er der en gren der lig­ger hen ad jor­den slår den måske rod. Så det kan man udnytte ved at lægge en lang gren ned i jor­den, dække den med lidt jord og trykke let til uden at risikere at knække grenen. I løbet af nogle uger vil den have slået rod og en ny plante er lev­edygtig. En anden nem måde at for­mere laven­del på er, at tage stik­linger, men de skal først tages i sen­som­meren og efteråret.

Følg med på sociale medi­er

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: