Havetip 30 — Hæng ud og hæng op

Jeg run­der april måneds 30 havetip af med et annonce­samar­be­jde med Tropilex.

Min hang til hængekøjer

Jeg har altid haft en forkærlighed for hængekø­jer. Da jeg var barn var det i min far­fars køkken­have der hang en hængekø­je under æbletræerne. Som ung var jeg som fotograf på en sejl­tur med et J. Lau­ritzen køleskib, der sejlede mellem Los Ange­les og Ecuador. Der købte jeg en hængekø­je på et lokalt marked, og jeg har den end­nu mere end 20 år efter. Den blev hængt op mellem en mast og rælin­gen. Så mens delfin­erne sprang i havet, lå jeg og vuggede i takt med ski­bets bevægelser.

Jeg har også haft den i stuen engang. Men fri luft er nu engang det bed­ste sted for en hængekø­je. Man skal ikke hænge på gade­hjørn­erne, men det er i orden at hænge i køjen under bøgetræets lyseg­rønne blade en forårs­dag.

Nu har jeg fået en super lækker hængekø­je fra Tropilex, som hænger mellem træerne ved mine bon­sai, eller ved havedammen i skyggen under et træ. Alt efter humør, og hvor solen er.

Det der med at ligge og gyn­ge let, det min­der om barn­dom­men. Man kry­ber ned i en lille hule og kig­ger op i himlen og trækro­nerne mens man vug­ger blidt frem og tilbage. Det er den ulti­ma­tive afs­lap­n­ing at ligge der, mens fug­lene glem­mer man er der og fly­ver tæt for­bi.

Find et godt sted

Jeg har et par gode sted­er i haven til at hænge en hængekø­je op. Det skal helst være i skyggen under et træ, så man kan ligge der og svale sig en varm som­merdag. Her i foråret inden der for alvor er blade på alle træerne, er synet til Mag­no­li­ablom­sterne også ret beta­gende.

Sådan hænges hængekøjen op

Hængekø­jen skal hænges forsvarligt op. Med solide kroge hvis de skal fæstnes til en mur eller en opsat stolpe. Jeg bruger et sisal­reb til at binde hængekø­jen op med. Sisal er et stærkt reb, der ikke bare kan springe ved belast­nin­gen af en stor vok­sen mand.

www.haengekojebutik.dk kan du også få dem med et sta­tiv, så du ikke er afhængig af træer.

Nylon­reb er noget skidt, for de har det med at knud­erne kan løsne sig, og det er ikke rart at dumpe på jor­den uvarslet. Rebet er godt til at for­længe hængekø­jen så det kan nå de træer, det skal bindes op til.

Sæt en karabinhage i enden af tovet, så du nemt kan tage hængekøjen ned, og lige så nemt op igen.

Du kan lave et dobbelt halvstik, eller et flag­knop, som min far, der var kap­ta­jn, lærte mig som barn. De hold­er altid. Jeg slår en løkke om træet, før­er tovet igen­nem løkken og stram­mer til. Så er det klaret. For en sikker­heds skyld kan det føres rundt en ekstra gang.

Et råbånd­sknob kan også bruges hvis to ender skal sam­les. Et råbånd­sknob er egentlig lige­som at snørre en sko. Først kryd­ses de to snore, men i stedet for at lave en sløjfe, laves starten bare en gang til, men nu mod­sat­te vej.

 

Træet som hængekø­jen skal bindes op til, skal bare være stort nok så det ikke bøjer under vægten. Spænd hængekø­jen nogen­lunde stramt ud, for den vil synke en del når først man lig­ger sig i den. Så er det bare at nyde det.

Hæng køjen over et rel­a­tivt blødt under­lag, så at børn og vok­sne ikke slår sig hvis de tip­per ud. Det kan jo være en motorisk udfor­dring at entrere en hængekø­je, men jeg synes nu den er er rel­a­tivt nem og sta­bil pga. bred­den og det solide tov. Den er behageligt dyb og har en kraftig kvalitet over sig.

Der skal nok blive tilbragt nogle gode pauser i hængekøjen og daset — når jeg ellers kan lade haven være et øjeblik.

Hængekø­jen jeg vis­er her kan fås hos Tropilex som har en rigtigt fin hængekø­je web­shop her www.tropilex.com/dk/

Tak til alle der har ful­gt de daglige havetips i april og givet udtryk for glæ­den over blogindlæggene. Håber du kunne lide idé og ind­hold.

Bliv endelig ved med at følge med på bloggen, så vi kan dele haveg­læderne sam­men. 🙂

Følg med på sociale medi­er

7 kommentarer til “Havetip 30 — Hæng ud og hæng op”

 1. Jørn Ehlert Hofman

  Hej Morten
  Mange tak for dine gode indlæg i april måned.Jeg vil med glæde følge dine opslag fre­mover.
  Mvh
  Jørn

 2. Det har været en glæde og daglig hygge at følge dine indlæg og smukke billed­er. Håber at der bliv­er lukket op for at holde åben have i løbet af året, for jeres skønne sted stod allerede på min liste 🙂

 3. Tak for mange gode tips 🙂
  Hængekø­jen ser dejlig ud. Sådan en skal helst hænge i træer og i hvert fald under træer — synes jeg. Jeg har desværre ikke en — og heller ikke et oplagt sted.
  Jeg hån­er du får mass­er af tid i køjen i år.

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: