Frø skal sås i marts

Marts måned er et rigtigt godt tid­spunkt at så frø til haven. Nu er der nok naturligt lys til de nye spirende skud, som i min­dre lys vil strække sig og blive for ran­glede. Der­for gør jeg det nu og ikke i feb­ru­ar selvom det er muligt.

dscf2533
Frø af Cos­mos.
Frøene sås i en god kvalitet så-jord, som har en struk­tur, der er god for spir­ing og den første rod­sæt­ning. Jeg trykker frøene let fast til jor­den som er hældt i bakkerne, for at sikre kon­takt til den fugtige jord, som er van­det let til inden frøene forde­les. Derefter strøs et meget tyn­dt lag så-jord hen­over og det hele van­des til igen. Thats it. Bakkerne plac­eres i vin­dueskarm for at sikre under­varme og god stuetem­per­atur til spirin­gen. Om et par uger, når frøene spir­er, fly­ttes de til udestuen, men stadig med det klare plas­tlåg på for at holde fugtighe­den. Frøene tåler ikke udtør­ring under­ve­js.
dscf2532
Frøene er overdækket med et tyn­dt lag jord, som van­des til.
Se jævn­ligt til frøene. Når de spir­er, er det meget vigtigt, at overdækning­en fjernes på det rigtige tid­spunkt, og det er mens de spirende planter stadig har rund “nakke”. Når bladene beg­y­n­der at udvikle sig, men stæn­glen stadig er bøjet, skal overdækket af. Hvis man kom­mer bare en halv dags tid for sent kan planterne blive øde­lagte og de vil blive ran­glede. Der­for tjekker jeg mor­gen og eftermiddag/aften.
Når de spirede frø har nået det ønskede stadie fjernes plas­toverdækket som jeg anven­der, og de nye planter plac­eres lidt køligere i et koldt dri­vhus f.eks. hvor der er mere lys. For­di kom­bi­na­tio­nen af lysmængde og varme afgør hvor­dan væk­sten bliv­er.
dscf2530
Lidt af de frø vi har sået i år.
Køligere tem­per­atur (10–15 C.) sikr­er kor­tere vækst, og den større lysmængde sikr­er også at planten ikke strækker sig for at finde mere lys. Mange frø­formerede planter har iøvrigt godt af at blive klip­pet let tilbage når der er kom­met to-tre sæt blade udover kim­bladene (det første hold blade, som ikke ser ud som de, der udvikles efter­føl­gende). Så for­grenes planten, den bliv­er tæt­tere og stærkere i væk­sten, og den sæt­ter efter­føl­gende flere blom­ster.
 
Følg med på sociale medi­er

5 kommentarer til “Frø skal sås i marts”

 1. Pingback: Frø skal sås i marts – Bonsai Vaerkstedet Denmark

 2. En dejlig beskriv­else at så. Selv er jeg ingen ørn til at få nogle planter på den måde. Så tak for mer viden.
  Mvh, Grethe med bloggen HAVELIV

  1. Tak Grethe. Det kræver selvføl­gelig lidt at så, men det er også sjovt. Og så er det en bil­lig måde at få mange planter på. 🙂

 3. Ja det er skønt endelig at komme igang med at så, og for mig lidt af en opgave at vælge imellem dem der skal sås meget tidelig, dem der skal sås lidt senere i kold dri­vhus og endelig dem der kan sås direk­te.
  Jeg har prøvet at lægge jeres blog på min link liste, men det ender desværre op med et meget stor billede der fylder det meste af siden, har du nogen ide om hvad der er galt, måske har du hørt om andre der har samme prob­lem.

  1. Hej Jeanett
   Tusind tak. Og ja, det kan være et pusle­spil at få sået frø på det rigtige tid­spunkt.
   Vedr. link og billede, så tror det er for­di det billede du hen­ter fra vores side er for stort og din side ikke automa­tisk ned­skalerer det. Jeg har lagt to logo­er i stør­relser der nok pass­er bedre under link øverst i menu­en. https://havebloggen.com/link/
   Jeg kan også sende det til dig på mail.
   Jeg sæt­ter din side på vores link-liste også.
   Hilsen Morten Albek

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: