Diskrete farver og en orkide i haven

Mange af de blom­ster vi væl­ger til haven, har tydelige farv­er som lyser op og beriger haven med deres farverig­dom. Men der find­es andre, der er mere diskrete og kan til­fø­je haven nogle små opdagelser, og bare med deres form give en anden dimen­sion mere til udtrykket.

DSC05566-2

En af dem er denne Dig­i­tal­is, som med sin ned­tonede farve er med til at til­føre noget ele­gant og naturligt til bedene. Den har en meget fin stram opret form, med kne­jsende spir der sky­der op imellem det vilde og skaber form og ro.

DSC05546-2

Der er også et andet og min­dre styr­bart ele­ment i haven, som med dens afdæm­pede farve flakser rundt blandt Pur­pur­sol­hat. Det er Græs­randø­je-som­merfuglen (som en ven­lig som­merfuglek­ender for­t­alte mig på et Insta­gram-opslag). Smuk i al sin enkel­hed.

DSC05587-2

Et tred­je ele­ment som vi ikke selv har haft ind­fly­delse på i vores have, er den selvsåede orkide, Skovhul­læbe, der ser ud til at trives fint i halvskygge og i skov­mulden under egetræet. Vi har ikke selv anbragt dem der, og de ser især ud til at stor­trives efter der er tyn­det ud i det tidl. krat der kvalte alt­ing inden vi over­tog haven sid­ste år.  En del orkideer er ekstremt spe­cialis­erede planter, nogle kan end­da kun gro på en enkelt kvm — og ikke andre sted­er — hvor forhold­ene er nøjagtigt som de kræver det.

Skovhul­læbe er der­i­mod meget hård­før og kan end­da gro imellem per­leste­nen på en park­er­ingsplads. Men de får lov selv at bestemme hvor de vil være her i haven. Orkideer er fre­det i den danske natur, og man må der­for ikke ind­sam­le dem for at plante dem i haven. Risikoen for at det vil mis­lykkedes er desu­den enorm stor pga. deres meget spe­cialis­erede vækst — åben­bart med und­tagelse af den type vi har her. Blom­sterne er ofte formet så kun bestemte insek­ter kan kravle ind under blom­sten læbe og bestøve dem. Tak til vores tidl. gen­bo Anders Kjær som er biolog for at bestemme arten.

 

 

Følg med på sociale medi­er

3 kommentarer til “Diskrete farver og en orkide i haven”

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: