Dagens have tip — Nr. 1

Hele april lev­er­er jeg et lille, eller lidt større, havetip. Så hvis du savn­er et lille hint til hvad du kan lave i haven, er det her måske et bud på det.

Havetip 1

Jeg ved ikke om det sker for alle, men ofte ender de blom­ster man har købt for at pifte den sene vin­ter op, med at stå og sygne hen når de er blom­stret af.

Hyac­in­ten, prim­u­laen eller julerosen havn­er i skraldespan­den eller på kom­pot­sen. Sid­st­nævnte sted gør den dog lidt gavn.

Men de brugte blom­ster kan, hvis det er vin­ter­hård­føre planter, lige så godt komme ud i haven og gro videre. Til glæde det ene år efter det andet. Der­for kom­mer alle mine impul­skøb altid videre ud i haven.

Måske det glemmes at de kan gro videre, for­di planterne ser sølle ud når først glansen er gået af Sankt Ger­tud.

Lad dig ikke snyde af det. Plant dem ud i haven, og få mere for pen­gene.

I eksem­plet her er det en tidligere smuk hyacinth, der nu lign­er en slat­ten kark­lud. Udsul­tet og glemt i en potte.

Klip blom­sterne af, så planten bruger energien på at danne blade og ikke frø.

Som det kan ses på billedet er rød­derne og selve løget sundt, og der­for skal den nok komme igen og berige mig med blom­ster fre­mover. Første år vil være etab­ler­ing i jor­den. I år vil den bare  etablere rod­net­tet og løget vil gå i dvale. Lige indtil næste år, hvor der så er en ekstra blomst at se på i haven.

Så gen­brug endelig de dri­vhus­frem­drevene lyspunk­ter fra vin­teren, og put dem i jor­den så snart du kan. Bare jor­den ikke er frossen, kan du roligt plante ud. Slut med at trykke jor­den til omkring løget. Selve løgets top skal være ca. 10 cm. under jor­dover­fladen.

Slut af med at vande godt. God fornø­jelse.

Følg med på sociale medi­er

4 kommentarer til “Dagens have tip — Nr. 1”

  1. Jørn Ehlert Hofman

    Ja,det er en god ide,som jeg selv har prak­tis­eret både med minipåskaliljer,hyacinter og hortensia.Det er rigtigt som du skriv­er så føler man,at man får lidt mere for pengene.God dag
    Mvh

  2. Rigtig god påmin­delse. Og især hyac­in­ter bliv­er kun pænere af at komme ud i haven, for­di de bliv­er lidt min­dre svul­stige efter et par år — det kan jeg i hvert fald bedst lide.
    Lis­beth

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: