Top fem – nr. fem er Fyr

Uden skelen og med sikre hænder falder valget på Fyr, når jeg skal finde frem til det sidste i rækken af mine fem favorittræer til bonsai. Det er også det sværeste træ at beherske blandt alle bonsai synes jeg. Der er et væld af forskellige teknikker man skal gøre brug af for at kontrollere væksten, og de varierer for hver enkelt art.
dscf1005
Fyr, Pinus, er meget elegante og udtryksfulde visuelt stærke træer når de lykkedes. De fine nåle sammen med gammel bark, gør at Fyr er det foretrukne hovedtræ i en shohin opstilling, og ofte også er blandt favoritterne på bonsaiudstillinger blandt bonsaikendere. Der er forskellige arter, hvor den almindelige Skovfyr, Pinus sylvestris, er hjemmehørende i det nordlige Europa. Længere syd på findes bjergfyr, Pinus mugo, og fra østen kommer bl.a. den japanske sortfyr, Pinus thunbergii, hvidfyr, P. parviflora og andre.
l1015159
Det som kan være vanskeligt med fyr, er at kontrollere væksten og fremelske de de fine skyer af løvbundter, som rammer stammen ind. Nålenes længde er afhængig af præcis vanding/gødskning og knibning af de nye lys, fjernelse af gamle nåle etc. Jorden skal være meget veldrænende for de fleste arter af fyr, og kompleksiteten øges blot af den store udbredelse fyr har over store dele af verden. Det afstedkommer forskellige krav til vanding og de teknikker, der kan anvendes for at få træet til at trives.
Der er næppe andre træer, som har så smuk og karakteristisk en bark som et gammelt fyrretræ. Barken rummer hele sjælen i træet, og udtrykker den alder som er så værdifuld i bonsaikunsten. De forskellige teknikker er alt for omfattende at komme ind på i et enkelt indlæg, så jeg nøjes med at sætte et lille billedgalleri ind herunder med bonsai fra Japan, som kan inspirere.


 
 

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: