Top 5 bonsai – Japansk Ahorn

I den her lille serie om mine bonsaifavoritter, er det denne gang om Japansk Ahorn. Det er et meget oplagt valg, især når man som jeg har shohin bonsai som min største del af min bonsai samling. De skiftende bladfarver og elegante former hos Acer palmatum og A. buergerianum gør træet til en naturlig del af enhver bonsaisamling.

Japansk Ahorn, Acer palmatum.
Japansk Ahorn, Acer palmatum.

Japansk Ahorn er meget tolerant overfor beskæring, og sunde træer tåler også afløvning. Det er naturligvis de fine blade, der får mange (og mig) til at holde af Japanske Ahorn, men også i vinterperioden viser træet sin skønhed med de nøgne grene. Især A. buergerianum, trefliget ahorn (navngivet efter bladformen), viser sit værd med de rødlige hvilende bladknopper, der venter på udspring til foråret.
Japansk Ahorn i udspring, forår.
Japansk Ahorn i udspring, forår.

En af udfordringerne, er at holde løvet friskt grønt gennem hele sommerperioden, hvor de tynde blade let får svedne bladspidser i solen. Selvom det ikke er et stort problem, da de fleste udstillinger foregår fra efteråret frem til sidst på foråret. Så det er mere et personligt æstetisk problem end det er et egentligt sundhedsproblem for træet om det får disse småskader i vækstsæsonen.
Acer buergerianum, Trefliget Ahorn.
Acer buergerianum, Trefliget Ahorn.

Bladbeskæring er en metode til at justere energifordelingen mellem svage og stærke sider af træet, ligesom Japansk Ahorn tåler total afløvning hvis træet er i sundt vækst.
Løbende skygge er nødvendigt gennem sommersæsonen, og en jævnlig kontrol for skadedyr er også en del af den daglige pasning. Jeg er dog ikke stødt på nævneværdige problemer med træer, der er sunde.
De skiftende årstider bliver tydelige med de Japanske Ahorns forskellige bladfarver, med rød-grønne nye blade i foråret, grønne variationer hen over sommeren og gule og røde blade til efteråret.

 

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: