Nabo-have-hjælp

På landet, og alle andre steder man kan kan tænke sig til, er det dejligt med noget nabohjælp. Ikke mindst når haven skal anlægges og maskinkraft er nødvendigt. Vores gårdsplads er belagt med pigsten, sådan fuldstændigt traditionelt. Med skiftende landmænd på gården, er der med års mellemrum lagt nye pigsten oven på gamle, for det er jo en del nemmere end at grave den gamle ujævne belægning op, og nye pigsten fra markerne har ikke været en mangelvare. Pigsten er egentlig bare mindre marksten i runde former, som man på gårdene brugte i stedet for dyre tilhuggede granitsten som formedes til brosten eller chaussésten. Pigsten var derfor den praktiske billige sten til underlag for køretøjer, men ikke super til stiletter.

Morten sammen med Åge (th), som hjælper med at få en større marksten på plads. 2009.
Morten sammen med Åge (th), som hjælper med at få en større marksten på plads. 2009.

Da vi ønskede pladsen mellem bygningerne omdannet til japansk have – rettelse: da jeg (Morten) ønskede pladsen mellem bygningerne omdannet til japansk have (med fruens klare accept), var der en del arbejde at gøre. Så i sommeren 2009, gik jeg i gang med at fjerne tre lag pigsten, som var kørt fast oveni hinanden. Sten, grus og lerjord gravedes ud for at plante træer og buske i ny frisk havejord blandet med komposteret jord.

I forvejen var der for år tilbage plantet græsser i et lille bed, som så havde bredt sig ud mellem pigstenene i et større område. Jeg forsøgte at grave i dem med en spade men det var fuldstændigt håbløst. Heldigvis var vores nye nabo Jimmy til den ene side, i gang med at bruge en rendegraver han havde lånt, og på 10 min var sten, rødder og græsser lagt i en pæn pærevælling til håndadskillelse. Tak for hjælpen nabo. Det tog flere dage at rydde op, men uden nabohjælp og maskinkraft havde dynamit været nærmeste løsning tror jeg.

Den ligger fint der.

Sten er en del af en japansk have, og så måtte den anden nabo engageres med en gammel Massey Ferguson og frontlæsser. Stenene var på lager på gården fra stenopsamling på markerne.

2013. Sten lagt i jorden, med nedstøbte sorte strandsten i mellem.
2013. Sten lagt i jorden, med nedstøbte sorte strandsten i mellem.

Nu er den japanske haves grundform på plads, med det sidste store ryk taget i sommeren 2013, og der mangler nu primært tilvækst og beskæring af træer og buske i løber af de næste sæsoner for at få det rigtige udtryk. Varmen i mellem bygningerne er højere end udenfor murene, da den læ bygningerne giver er med til at hæve temperaturen, men især stenenes – også pigstenene der er bevarede og som opvarmes af solen – giver god vækst. Især Timian, der er brugt som krybende buddække, vokser meget hurtigere end forventet pga. varmen i gården.

Sommeren 2013, hvor halvtag og bænkplads er etableret, småsten udlagt som "hav", og stier anlagt imellem.
Sommeren 2013, hvor halvtag og bænkplads er etableret, småsten udlagt som “hav”, og stier anlagt imellem.
Japansk port opsat og bonsai anbragt på borde i et mindre område. 2013.
Japansk port opsat og bonsai anbragt på borde i et mindre område. 2013.

 

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: