Låge nr. 4

Låge nr. 4 kan nu åbnes. Det er ikke julekalendertid endnu, men havelåge-tid. Og hjemmelavet låge nr. 4 er netop sat op. Jeg har en svaghed for havelåger. Og porte for den sags skyld.

Lågens funktion

En låge, eller en port, markerer, at man går ind i et nyt rum. Både fysisk og psykisk. Jeg kommer automatisk til at have en forventning om, at der må møde mig noget nyt, når jeg passerer porten og åbner lågen. Det gør turen ind i, og gennem haven, til en anden og større oplevelse, end hvis det hele er et stort (eller lille) rum. Selv små haver vil kunne have gavn af en låge og en passage, der deler haven op. Det vil gøre haven mere interessant, og den vil virke lidt større end den er.

Lågen kan være en, der kan kigges henover eller den kan være høj og massiv. Sidstnævnte laves ofte for at uvedkommende ikke skal kunne kigge ind. Den lave låge kan være praktisk, hvis hunden på den anden side ikke skal løbe ud. Eller den kan blot være en rent symbolsk adskillelse af havens rum.

Den låge jeg har lavet til haven, er en del af et rækværk i træ, som skal lukke lidt af for haven. Det vil tjene som et ekstra rum og indimellem som hundegård på den ene side. Men samtidigt også have den mere åndelige funktion, at man skal gå igennem for at komme ind i haven. Og det giver en væg at stille noget op ad på havesiden, og samtidigt en fin indramning af haven.

Det skaber forventninger når man møder en låge og skal se hvad der er på den anden side.

Et greb, der ofte anvendes i den klassiske engelske have.

Design

Lågen er halvt gennemsigtig med tremmer, så man kan ane, at der er noget på den anden side. Det har også den praktiske funktion, at det sier vinden. Hvis rækværket og lågen er massiv, vil vinden trække op over og ned igen med en ubehagelig træk til følge. Når vinden kan slippe igennem, undgår man træk.

I lågen er et par udskæringer. De er til pynt, og stammer fra havens logo. Skåret ud med en stiksav efter det var tegnet op. Det pynter alt sammen, og giver haven mere sjæl. Og så er det sjovt at lave. Det bliver ikke den sidste låge der skal åbnes i vores have. Når den kommende køkkenhave, er etableret, er der en undskyldning for at lave en ny. 🙂

1 kommentar til “Låge nr. 4”

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: