Jordblandinger til bonsai

Inden så længe skal vi til at plante om igen, og så opstår behovet for at vide hvilken jordblanding man skal bruge. Der er en masse forskellige meninger om det, og her videregiver jeg den opskrift jeg har brugt med gode resultater de sidste 20 år.
Først og fremmest er det vigtigt at vide hvad et træ der skal vokse og trives i en skål har behov for. Træernes rødder behøver vand, næring og ilt. Det skal jordbladningen kunne hjælpe med. Jord til træer i skåle (bonsai). Vandet skal kunne løbe nemt igennem jorden så der tilføres ilt til rødderne. Gødning skal kunne optages af jordens partikler og frigives langsomt.
l1010938

Myter

Først vil jeg lige aflive myterne om Japansk importeret jord. Akadama, pumice m.m. er ikke mere velegnet til bonsai end det du kan købe i et havecenter, eller på en planteskole. Så hvorfor transportere jord kloden rundt, når det er (næsten bogstaveligt) lige uden for døren. Dermed ikke ment at du kan bruge havejord, for der er stor risiko for tung jord, der også kan indeholde både skadedyr og sygdomme. Men kontrolleret jord fra en planteskole, som er varmebehandlet for sygdomme, er et rigtigt godt grundlag for planter/træer, der skal trives i en skål.

Akadama

Akadama m.m. er brændt lerjord, der indeholder store og små lufthuller. Disse lufthuller optager vand og næringssalte (gødning), som frigives langsomt eller hurtigt, alt efter lufthullernes størrelse og form. Det samme gør sig gældende for Spaghnum, jord baseret på plantefibre, og lecaærter. Hver med deres fordele og ulemper.
Akadama er helt unødvendigt for bonsai i Danmark. Tværtimod kan den porøse struktur nedbrydes når Akadama bliver vådt og fryser om vinteren. Med det resultat at jorden bliver meget tæt, og ilttilførslen til rødderne forringes kraftigt. Det betyder man skal plante om oftere end det er sundt for træets trivsel.

Planteskolejord

Vi har en lang god gartneritradition i Danmark, og rigtigt fin jord til rådighed til både planteproduktion og til bonsai. En god kvalitet krukkemuld (den dyre, som stadigvæk er langt billigere end importeret Akadama) er rigtigt god som ingrediens til bonsai. Man kan kende forskel på god og dårlig jord ved at se, mærke og lugte til den. En lys jord er bedre end en mørk (sort). Jord der skiller let ad igen når man presser det sammen i hånden er god. En dårlig jord vil blive ved med at være en klump når man slipper den. En god jord dufter friskt, og en dårlig jord lugter surt.
Den gode jord har også en struktur, der får den til at holde let på gødningen, så denne frigives langsomt i jorden.
dsc03479

Luftighed

Luftighed ar altafgørende for om træets rødder trives i jorden. Nogle træer har behov for en let fugtig jord (Azalea og Ildtorn f.eks.), mens andre har behov for en ekstremt veldrænet jord (Fyr bl.a.). Jordens luftighed og evne til at dræne vandet, som ellers vil ophobe sig i skålen og “kvæle” rødderne, er afgørende. Derfor skal jordblandingens evne til dette justeres, og det gør jeg med lecaærter.
Grundmaterialet i leca ærter er fed plastisk ler – ligesom i Akadama. Leca-leret brændes i ovne, hvor leret udvider sig til  små runde kugler. Når leret brændes forsvinder alt overskydende organisk materiale. De små leca ærter består herefter af tusindvis af små luftceller med en hård skal af brændt ler, som gør dem meget velegnede i jordblandinger til forbedring af strukturen. Modsat Akadama nedbrydes de ikke i frostvejr, og er derfor langt mere stabile i jordblandingen.
Alt efter hvor luftig jordblandingen skal være, tilfører jeg flere eller færre lecaærter. kornstørrelsen er 4-10mm og fås i byggemarkeder, og er en meget billig ingrediens.
dsc07958

Surhed

Jordens surhed skal også justeres, alt efter planteart. Azalae og Rhododendron trives i en sur jord, og derfor anvender jeg en fin Spaghnum til dem, iblandet lecaærter.
Til Fyr, der kræver en mere alkalisk jord, iblandes trækul til alm. krukkemuld, der optager surheden fra jorden og fra regnvand hvis man vander med det. Man kan også lægge trækul i jordoverfalden så vandes sies igennem det hvis der er problemer med surheden i jorden, og det ikke er muligt at omplante træet på det tidspunkt.
Tilføres små stykker pinjebark til jordblandingen fremmes dannelsen af de gavnlige mykorrhiza svampe, der hjælper fyrretræer med at optage vand og næring.

dsc03703
Drænlag af lecaærter.

dsc03705
Jordblanding med pottemuld og lecaærter.

Drænlag

I bunden af skålen kan lecaærterne bruges alene som drænlag, eller man kan vælge akvarie-småsten hvis man ønsker mere tyngde i skålen. Ovenpå drænlaget plantes træet i den valgte jordblanding. Husk at forankre træet godt i skålen med bonsaitråd, så det står helt fast. Ellers vil det både kunne vælte ud af skålen i blæst, og de fine vandopsugende rødder knækker når det bevæger sig.
Husk at dække drænhullerne i bunden af skålen med et plasticnet, som stopper jorden fra at skylle ud af hullerne når der vandes.

l1010932
Akvariesmåsten valg som drænlag i bunden af skålen.

 

1 kommentar til “Jordblandinger til bonsai”

  1. Pingback: Jordblandinger til bonsai – Bonsai Vaerkstedet Denmark

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: