Fra skrot til flot – 1. del

Gratis insekter, tudser og fugle. Det får man når man anlægger en havedam. Fiskene har vi måttet betale for, og de har også lidt sværere ved at finde vej selv. Vores forsømte del af haven er som forvandlet, efter vi anlagde havedam og byggede anneks. Og havedammens uventede plus, var det meget dyreliv som fulgte med.

Her starter en lille historie om hvordan den senest tilkomne del af haven er blevet til. Hele haven er startet for tre år siden, og sidste år gik jeg igang med at få ryddet op i skrotbunken. Området, der nu er møbleret med en havedam, var decideret en skrotbunke. Et miks af nedlagte bede, og efterladenskaber fra vores tidligere lejere, der fandt det opportunt at begrave vandrør, tagplader og gamle paller under jord og græs.

Fra skrot til flot er egentlig meget beskrivende, sagt i al beskedenhed. Et slot er det ikke, så det bliver “flot”. Bare så det rimer. Skrot var det ihvertfald. Man skal iøvrigt ikke sætte sit lys under en skæppe sagde min far altid. Selv var han altid en meget ydmyg mand, men videregav gerne ofte sit gode råd til mig. Jeg synes ikke jeg er den pralende type, men er altså lidt stolt af den sidste del af haven. Haveannekset var en stor mundfuld at bygge ene mand, men nu hvor det står her, var det alt arbejdet værd. Men lad os starte et andet sted.

Da jeg fik tid til det i sensommeren sidste år tog jeg arbejdshandskerne på og fik ryddet op. Ønsket var en sø (havedam er den korrekte betegnelse når den er kunstig med gummidug i bunden). Med fisk og åkander. Gravearbejdet var forbavsende nemt, udført med spade, skovl og knofedt. Det var som at grave i en grusgrav, med meget få sten, og meget lidt jord. Gruset blev fordelt rundt om søen og nivellerede den ud, så vandet blev i søen. Rimeligt praktisk. Jorden blev fordelt efterfølgende, så der var noget planterne kunne sætte rødderne fast i.

Det æstetiske handlede om at få skabt en sø, der ikke så nyanlagt ud. Den skulle også falde ind i haven så naturligt som muligt.

Alt med forbehold, for det er ikke en naturhave. Men en prydhave med deraf følgende unaturlighed. Pointen er, at det ikke skulle ligne et badebassin, eller en færdigkøbt model. Stene til at dække kanterne af med er hentet på genbrugspladsen og hos en nærliggende landmand.

I søen er forskellige niveauer, så at forskellige vandplanter kan gro der ( de kræver forskellige dybder alt efter arten). På det dybeste sted er der 170 cm. så der er frostfrit. Koikarperne skal gerne kunne klare en kold vinter, og det fik vi afprøvet allerede første år med is på vandet. En lille våge lavet med en luftpumpe til akvarier, holdt isfrit så gasserne kan komme ud af søen. Fiskene går i dvale på bunden og vågnede alle fint op efter at have snorksovet hele vinteren. Salamandere og tudser, plus frøer og insekter fandt lynhurtigt ud af det nye vådområde. Og flyttede ind med det samme.

Imponerende så lidt der skal til, for at skabe liv i et forladt og goldt hjørne.

Haven i hune har inspireret os til at skabe et rum med kun gule og hvide blomster. Sammen med grønt giver det en helt særlig ro. Det meste er stauder vi har delt og flyttet, og enkelte nye planter er kommet til. Andet er sommerblomster, der spicer det lidt op med deres frodighed. I år kom sidste del af espalieret til, som rammer rummet fint ind, men stadig holder det åbent.

Samlingspunktet ved søen, som er med til at skabe ro både visuelt og på lydniveau, er muren med den italienske vingud der agerer fontæne. Den fandt vi på et fantastisk have-accessories-sted i Toscana sidste sommer (2017). Muren er funderet i 90 cm dybde så den ikke rokker sig når jorden fryser.

Foran søen ligger så annekset. Og det kommer jeg tilbage til i næste afsnit…

2 kommentarer til “Fra skrot til flot – 1. del”

  1. Hej Morten
    Hvor er det altså godt tænkt i alle detaljer. Den slags ka’ jeg godt li’… Og hvor har du lagt mange arbejdstimer i det – men ih hvor det også betaler sig.

  2. Hej Lisbeth.
    Tusind tak. Der går lidt havearbejdstimer med sådan noget, men når det så er gjort, er det bare en fornøjelse at passe det 🙂 Og alt det liv og glæde, der følger med er bare fantastisk.

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: