Favoritbonsai nr. 3

Nr. 3 på listen, i tilfældig rækkefølge, over mine 5 favoritter til bonsai er Europæisk taks, alias Taxus baccata. For mig er taks et af de stærkeste træer til bl.a. Shohin-bonsai hvor den går ind som en fuldgod erstatning for den klassiske japanske sortfyr. Grunden til at tale om en erstatning for sortfyr, er den japanske sortfyr traditionelt anvendes som toptræet (det vigtigste træ) i en shohin opstilling i Japan. Og det kopieres så i de fleste Shohin opstillinger i Europa. Men det træ trives ikke så godt i vores klima der er for koldt. I stedet kan man lige så godt bruge den europæiske taks, der med sin stamme og tætte løv, udstråler mindst lige så meget styrke og ro som den japanske sortfyr.
l1019469
Taks, Taxus baccata o.a. sorter,  er nemme at dyrke, tolerante overfor beskæring, og kan få en meget fin og detaljeret grenfordeling. De smukke mørkegrønne nåle, står fint sammen med den mørkebrune til grålige stamme. I de andre indlæg om mine favoritbonsai er der også nævnt et par ulemper ved træet, så de kommer her. Ligesom Cotoneaster (bærmispel) og Enebær (Juniperus) heler taks ikke sårene over efter beskæring af større grene. Desuden skal man snøre grene i en ret ung alder (træets altså), inden de bliver hårde. Taks er en meget hård træsort, og gamle grene er næsten umuligt at snøre og sætte i en ny position uden de brækker.
l1007557
I Japan har man for vane at børste den gamle bark ren for barkflager så den står helt glat og mere lysebrun. Det samme gør Japanerne med Enebær. Det er for at det skal stå mere kontrastrigt op mod de hvidlige døde træ, og tydeligt vise forskellen. Jeg har altid foretrukket den gamle bark, og så leve med en mindre forskel og et mere naturligt udseende, så derfor lader jeg barken være på mine træer. Barken på taks får en brungrå farve med tiden, som jeg synes er meget smuk.
Taks kan blive besøgt af de knap så flinke skjoldlus, og en sjælden gang mellus. Jeg holder især øje med skjoldlus, som sætter sig under grenene i skjul, og derfor kan være svære at opdage. Jeg klarer det med at kradse dem af med en finger eller en pincet, og så gøre det dagligt indtil de er væk. Samtidigt spuler jeg træet nedefra med en kraftig vandstråle for at genere dem mest muligt og skylle evt ungdyr væk inden de sætter sig fast med deres beskyttende skjold.
dscf0306
Rodnettet på taks er meget fint. Lidt grovere end på Rhododendron, men sådan at det er relativt nemt at beskære og især at få reduceret når større træer skal omplantes til en mindre skål. Derfor er de velegnede til Shohin bonsai (bonsai på ca. 2o cm i højden, og derunder), da rodnettet har mange vandsugende rødder, og derfor tolererer en relativt lille volumen.
Taks tåler hård beskæring, men med en grænse. Træet kan risikere at dø, hvis alt løv fjernes, så derfor bør der være løv til at trække nyvækst igang, hvis der ved opstarten af en bonsai er behov for at fjerne mange grene.
I sommerperioden foretrækker taks løbende skygge i middagstimerne, og tåler fint let skygge. Hold jorden let fugtigt, da total udtørring stresser træet. Brug en let jordblanding, der holder lidt på fugten så især de små Shohin bonsai ikke tørrer for hurtigt ud i løbet af dagen. Nålene holder af en overbrusning ved vanding.
l1007554
 
 

2 kommentarer til “Favoritbonsai nr. 3”

 1. Hej Morten,
  Jeg har et par taks i haven på små 2 meters højde – jeg kunne godt tænke mig, at grave dem op og på sigt træne dem til shohin bonsai. Hvornår vil det være bedst, at grave dem op, og hvor hård en beskæring kan de tåle?
  Kan jeg reducere dem fra 2 meter til 20-30cms højde.. eller skal det gøres over etaper?

  1. Hej Jan
   Du skal grave dem op i det tidlige forår, og samtidigt skære dem tilbage. Du må ikke skære længere tilbage end at der er grønt på dem, så de har noget at lave fotosyntese gennem, og løv til at opretholde væksten. Sørg for at have så meget af rodnettet med som muligt. Det kan du begynde at reducere efter et tre-fire år, når væksten er godt igang. Alt beror på et skøn og erfaring, så det her er kun vejledende.
   Hilsen Morten

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: